Koji su najčešći uzroci Rosacee ili kuperozne kože?

Uzroci zbog kojih se kod nekoga javlja rosacea još uvek su uglavnom nepoznati, ali se čini da je osnovni uzrok u poremećaju cirkulacije- odnosno bolest se povezuje s poremećenim venskim odvodom krvi iz lica. Pretpostavlja se da na pojavu rosacee može uticati niz faktora koji se povezuju s nasleđem, ali i spoljašnjim faktorima.

Tako se, na primer, bolest češće javlja kod osoba koje imaju povećani broj grinja u kosi (Demodex folliculorum) i infekciju s Helicobacterom pylori. Zapaženo je učestalije javljanje bolesti kod osoba svetlijeg tena, kod krvne grupe Rh A+, kao i kod osoba koje imaju migrenu.

Dijagnoza se zasniva na karakterističnom izgledu, crvenilu lica. Lečenje zavisi od faze bolesti i od toga koliko je proširena. Bolest se može javiti u nekoliko faza koje zahtevaju različiti pristup u lečenju i izbor različitih kozmetičkih proizvoda koji najbolje ublažavaju simptome svake pojedine faze i zaustavljaju pogoršanje bolesti. Dermatolozi i kozmetičari koji su prošli Reviderm akademiju i u svakodnevnom radu
koriste Reviderm dermokozmetičke proizvode posebno su edukovani za analizu kože i dijagnostifikovanje rosacee, kao i za izbor odgovarajućih proizvoda, zavisno od tipa i težine problema.

Koji su glavni simptomi tokom različitih faza Rosacee?

Tipičan je razvoj bolesti kroz četiri faze koje se međusobno nadopunjuju i obično slede jedna za drugom. Doduše, iskustvo stručnjaka koji su prošli Reviderm akademiju pokazuje da neki klijenti ulaze neposredno u upalni stadijum, preskačući ranije faze bolesti.

Početna faza
U nultoj fazi rosacee, pacijenti često opisuju kako se dešava da im se lice često neugodno zacrveni uz bockanje i zatezanje. Najčeći uzroci su izlaganje suncu, emocionalni stres, hladno ili toplo vreme, alkohol, začinjena hrana, vežbanje, vetar, kozmetika, vruće kupke ili vruća pića, a često se javlja i kod onih koji su navikli da redovno posećuju saunu. Crvenilo lica i bockanje su simptomi koji se prvi javljaju i mogu potrajati i tokom ostalih faza bolesti.

Prva faza/ stepen bolesti/ rosacee
U vaskularnoj fazi ili prvom stepenu rosacee, uz crvenilo lica (eritem) obično se razvija i edem (nakupljanje vode), uz brojne teleangiektazije (proširenje krvnih sudova), verovatno kao rezultat trajne vazomotorne nestabilnosti.

Druga faza rosacee
Često sledi upalna faza, ili drugi stepen rosacee, kod koje se razvijaju papule i pustule (potkožni bubuljice i bubuljice na koži koji sadrže gnoj), zbog čega rozaceu nazivaju i aknama odraslih. Iako ponekad može slično izgledati, rosacea nema nikakve veze s aknama.

Treća faza rosacee
Kod nekih osoba razvije se i kasniji stepen rozacee, obeležen grubom hiperplazijom tkiva obraza i nosa (rinofima) koja je uzrokovana upalom u tkivu, odlaganjem kolagena i hiperplazijom lojnih žlezda.

Šta treba imati na umu kod izbora linije za negu kuperozne kože?

Početno lečenje rosacee oslanja se na izbegavanje nadražaja (uključujući nanošenje krema sa zaštitnim faktorom), s ciljem da se postigne i kasnije održava kontrola nad simptomima, kako bi se održavalo stanje, jer potpuno izlečenje, na žalost, nije moguće.
U upalnoj fazi bolesti mogu se primeniti antibiotici, dok je u ostalim fazama jako važno pravilno izabrati između više mogućnosti lečenja: od mikrodermoabrazije Reviderm SkinPeelerNewGeneration, ultrazvučne terapije uz neuro formulu pa do dermokozmetike koja prati svaki tretman i koristi se kao dodatna terapija u kućnoj nezi.

Prednosti Reviderm dermokozmetike u lečenju rosacee

Reviderm je razvio lični pristup u tretiranju pojedinih faza bolesti, pri čemu je izuzetno važno da se sve radi sinergijski, kako bi se postigli brzo vidljivi rezultati u kratkom roku. Tretmani su raspoređeni u pakete od po šest dolazaka, na svakih 7 do 10 dana, kada se, zavisno od stepena problema, sinergijski povezuju mikrodermoabrazija Reviderm SkinPeelerNewGeneration, ultrazvuk i dermokozmetika.

Mikrodermoabrazija Reviderm SkinPeelerNewGeneration

U nultoj fazi i prvom stepenu rosacee najčešće se primenjuje tretman mikrodermoabrazije, koja nije pogodna ako se već razvila upala. Reviderm mikrodermoabrazijom uklanja se rožnati sloj sa površine kože, što omogućava da ultrazvučni tretman počne delovati brže tako da proizvodi koji imaju i medicinsku komponentu bolje prodiru ispod kože.

Ultrazvučna terapija

Ultrazvučna terapija uz neuro formulu može se primeniti u svim fazama bolesti. Ta terapija umiruje, smanjuje crvenilo, povećava protok kroz limfne čvorove, pa na taj način redukujemo crvenilo i osiguravamo da vredni nutrijenti iz kozmetike bolje prodiru ispod kože. Neuro formula koja se koristi uz ultrazvučnu terapiju posebno je patentirana formula čije molekule ultrazvuk ne razbija, već povećava njihovu efikasnost, dok posebni peptidni lanci nakon 12 do 20 minuta rada ultrazvukom smanjuju crvenilo i koža se smiruje.
Tokom svake spomenute faze koristi se posebno izabrana dermokozmetika, koja prati tretmane i promenu stanja kože i jako je važno da se koristi kao terapija i za vreme kućne nege.

Izdvajamo iz Reviderm linije za terapiju kuperozne kože

Kod rada sa kuperoznom kožom uvek je jako važno da klijent koristi i preporučenu kućnu negu. Zbog osetljivosti kože, za čišćenje u prvim fazama preporučuje se Gentle Cleansing Milk i Gentle pH Balancer, dok u upalnoj fazi bolesti treba koristiti Couperose therapy serum 1 (koji smiruje upalu), ili Couperose therapy serum 2 (koji odlično reguliše crvenilo).

Za negu kože koristite Couperose therapy fluid ili cream, zavisno od količine lipida u koži, pa do Couperose therapy maske, koja je vrlo važna u početku terapije, jer pomaže balansiranju kože i vidljivo redukuje crvenilo.

Uz redovnu svakodnevnu primenu ovih proizvoda, posebna kombinacija aktivnih sastojaka (VEGF stop), podstaći će jačanje krvnih sudova i zaustavljanje njihovog daljeg pucanja i širenja. Kad se stanje kože jednom dovede pod kontrolu, potrebno je stalno održavanje negom kože kod kuće odgovarajućim kozmetičkim preparatima, kako bi bolest bila pod kontrolom.

Prijavite se na Newsletter!